Lyhytelokuvapäivä 21.12.2017

TAPASOPAS

Tarinan mukaan tapakset keksittiin, kun aperitiivina nautittavaan viinilasiin pyrkivien pörriäisten esteeksi nostettiin leipäviipale. Myöhemmin viipaleen päälle on keksitty lastata monenmoisia ruokahalua kiihottavia suupaloja.

Espanjalaisessa perinnekeittokirjassa on luku nimeltä Suosituimmat espanjalaiset tapakset. Sivuja on useita, sillä suosikkeja esitellään peräti 53 ja versioita väitetään olevan satoja. Valtava kirjo kuvastaa hyvin Espanjan eri alueiden tyypillisiä raaka-aineita ja ruoanvalmistustapoja. Leppoisa ruokarituaali ei tunne tiukkoja sääntöjä: tapakset voivat olla kylmiä tai lämpimiä, yksinkertaisia tai hienostuneita. Niitä voi syödä pari tai niillä voi korvata kokonaisen aterian.

 

Tapasvalikoimaan kuuluu tyypillisesti:

- oliiveja

- manteleita

- ilmakuivattua kinkkua

- juustoja

- italiansalaattia

- marinoituja sardiineja

- etanoita

- anjoviksia tomaattileivällä

- perunamunakasta

- valkosipuliöljyssä paistettuja

- katkarapuja

- friteerattuja mustekalarenkaita

- marinoituja artisokkia

- erilaisia simpukoita

- paikallisia makkaroita

- lihapullia tomaattikastikkeessa