LYHYTELOKUVAPÄIVÄ YLELLÄ

Kuva: Nun or Never
Ohjaus: Heta Jäälinoja. Tuotanto: Böhle Studios, 2023

Palkitut lyhytelokuvat juhlistavat Teemalla lyhytelokuvapäivää 2023 

Yle Teema 21.12.2023 alkaen klo 21.30

Kansainvälistä lyhytelokuvapäivää 21.12. juhlitaan tänä vuonna kotimaisilla ja ulkomaisilla lyhytelokuvilla, jotka ovat menestyneet festivaaleilla ja ansainneet lukuisia palkintoja. Ulkomaisista elokuvista moni on ollut ehdolla Euroopan parhaaksi lyhytelokuvaksi vuosina 2022-2023.

Kaksi suomalaisista lyhytelokuvista on palkittu Tampereen elokuvajuhlilla 2023. Maija Blåfieldin “Scenic view” voitti kotimaisen alle 30 minuuttisten elokuvien pääpalkinnon tuomariston sanoin ”huumoristaan ja ajatuksistaan miten katsomme luontoa” ja se sai myös kansainvälisen tuomariston kunniamaininnan. Anton Lipastin ja Eetu Heleniuksen “Periaatekysymys” sai kotimaisen tuomariston erikoispalkinnon humoristisesta tarinasta parkkipirkosta, joka joutuu pohtimaan kumpi merkitsee enemmän: periaate vai rakkaus? 

Heta Jäälinojan  hykerryttävä animaatio “Nun or Never” aloitti festivaalikierroksen animaatioelokuvien festivaalilla Annecyssa 2023 ja voitti siellä yleisöpalkinnon.  Katariina Haukan animaatio “Paperi” konekirjoittajan ja paperin hauskan suloisesta kamppailusta on kiertänyt mm. pohjois-amerikkalaisilla festareilla. 

Ulkomaista elokuvista “Ice Merchants” oli vuoden 2022 Euroopan parhaan lyhytelokuvan ehdokas ja 2023 se kilpaili parhaan animoidun lyhytelokuvan Oscar-palkinnosta.  “Ice Merchants” on portugalilaisen João Gonzalezin taidokkaan yksityiskohtainen ja surumielisen kaunis tarina. 

Parhaan eurooppalaisen lyhytelokuvan ehdokas (EFA) on vuoden 2022 liettualainen “Techno, Mama” Saulius Baradinskasin “Techno, Mama” on tarina nuoren miehen ja hänen äitinsä vaikeasta suhteesta, joka tutusta aiheestaan huolimatta tavoittaa hienoja hetkiä, joita vahvistaa liettulaisen Foje-bändin musiikki. Tänä vuonna EFA:n  “shortlistattu” Yle osatuottama kreikkalainen“AirHostess-737” ei valitettavasti ei päässyt viimeisen viiden ehdokkaan joukkoon. Thanasis Neofotistosin ohjaama lyhytelokuva “AirHostess-737 käsittelee “Techno, Mama”n tavoin äitisuhdetta. Lentoemännän oikeat ongelmat elämässä kiteytyvät  hammasrautoihin ja huulipunaan. 

Hollantilaisen Douwe Dijkstran dokumenttielokuva “Naapuri Ambdi” (Buurman Abdi) kertoo ohjaajan naapurin kokemuksista Somaliassa. Se dokumentoi samalla miten animaatio luo realistiset maisemat ja tapahtumat todeksi. “Naapuri Abdi” voitti vuonna 2022 Locarnossa kaksi palkintoa ja sen lisäksi se on voittanut 12 muuta pääpalkintoa festivaaleilta. 

Teema viettää kansainvälistä lyhytelokuvapäivää jo 11. kertaa. Lyhytelokuvat 21.12.2023 Teemalla alkaen klo 21.30. Paketin kesto 117 minuuttia. 

Hyvää kansainvälistä lyhytelokuvapäivää!

Sari Volanen, Ylen tuottaja